23 apr 2020

Inger Forsgren tilldelas Guldarken

Hon har gett röst åt kvinnor med hiv, personer som injicerar droger och lever med hiv och på senare tid åt att åldras med hiv. Hon tvekar inte att vara personlig, inte heller att röra sig över hela vårt land för att föra ut budskapet om hur det är att leva med hiv, bemötande och sexualitet. Möt Inger Forsgren, mottagare av Guldarken 2019.

Inger har levt med hiv i 33 år. Till en början kunde hon inte ta till sig att hon fått hiv och trodde att hennes läkare skulle ringa och säga att det var ett misstag.

– Jag levde i flera år med att förneka min situation, men när jag förstod allvaret tog jag ett beslut att sluta leta heroin och istället fokusera på att hålla mig frisk. Hiv räddade mitt liv, säger hon.

Inger bodde periodvis på Noaks Arks gästhem. Hon vägrade ta AZT som i början av 1990-talet användes mot hiv.
– Det brände ju sönder folk inifrån! När jag sedan fick diagnosen AIDS fanns kombinationsbehandlingen. Jag vägde 42 kilo när jag kom ut från sjukhuset, jag kunde knappt gå. Med medicinen blev jag frisk och sprang Tjejmilen samma år, säger hon och skrattar.

Hon känner stor tacksamhet inför de som ”gått före”, som inte finns idag, och de som finns som tog mediciner de fick svåra biverkningar av. Hon nämner också sin partner Kent vid flera tillfällen.

– Vi har levt ihop i 25 år. Jag är borta mycket, och han uppmuntrar mitt engagemang. Han är en stor del av den här Guldarken.

Engagemanget har brunnit under flera decennier, Inger har bland annat varit ordförande för Hiv-Sverige och RFHL och nu är hon vice ordförande i Kvinnocirkeln Sverige (KCS).

– Det viktiga med Kvinnocirkeln är att man får träffa andra i samma situation. Det har hänt så mycket det senaste året, efter att informationsplikten tagits bort. Flera som inte trott att de skulle träffa någon har gjort det nu. Man måste inte berätta för sin sexpartner, men många har funderingar kring det ändå.

Hon föreläser land och rike runt och är en hög röst när det gäller hiv och åldrande.

– Jag med flera är den första generationen som blir gamla med hiv, jag är jätteorolig för att bli åsidosatt, för det händer idag, säger hon och berättar om en man på ett äldreboende som behövde hjälp med basala hygienrutiner och som överhörde ett samtal där personal sa att de vägrade gå in till honom, för att han hade hiv.

– Vår absolut viktigaste uppgift är att synliggöra hiv. Och vårdpersonal måste utbildas.

I motiveringen för att få Guldarken står det: ”Till pristagare för Riksförbundet Noaks Arks Guldarken-pris kan utses en eller flera personer som i sitt engagemang, sin forskning eller annan verksamhet gjort betydande insatser med relevans för hivfrågan, vilka ännu inte fått tillbörligt erkännande och uppmärksamhet.” När förbundsordförande Lena Nilsson Schönnesson ringde och meddelade att Inger var 2019 års mottagare av Guldarken kunde hon inte hålla tillbaka tårarna.

– Jag kan det inte nu heller, säger hon och gråtskrattar.

Lyssna på hela intervjun med Inger Forsgren på Noaks Ark-podden, där hon också förklarar varför hon hellre har hiv än diabetes.

 

Guldarken instiftades i samband med Noaks Arks 30-årsjubileum 2016. Läs om tidigare pristagare här.

 

 

 

 

 

 

 


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt