30 jul 2019

Rädda liv – vaccinera pojkar mot HPV

Nu inleds Pride-veckan i Stockholm. När Socialminister Lena Hallengren senare i veckan kommer till Pride vill vi därför ha besked om HPV-vaccinering för pojkar. Varför händer inget i Sverige? Debattartikel i Aftonbladet idag.

HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen, de flesta av oss kommer drabbas förr eller senare. Infektionen ger inga symtom, för det flesta läker infektionen ut av sig själv men runt 1200 personer drabbas av HPV-relaterad cancer varje år i anal, munhåla/svalg, penis, livmoderhals och vulva. Viruset sprids genom sexuella kontakter.

HPV-vaccination ges sedan drygt tio år tillbaka till flickor som går i årskurs 5 eller 6 inom det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Men alla barn kan drabbas. Att erbjuda även pojkar kostnadsfri vaccination mot HPV skulle minska spridning av viruset i samhället och ytterligare skydda flickor samt bidra till minskade fall av HPV-relaterad cancer, cellförändringar och kondylom.

Ungefär 15 procent inom gruppen män som har sex med män (MSM) bär på det cancerframkallande HPV-viruset. Det finns en kraftigt förhöjd risk för analcancer för MSM, upp till 40 gånger högre. För MSM med hiv blir riskökningen 70 till 200 gånger. I USA är det nu årligen fler män som insjuknar med cancer i munhåla och svalg än det är kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer.

HPV-vaccinet ger också ett effektivt skydd mot kondylom. Kondylom, som till skillnad mot HPV-relaterad cancer, är inte livshotande men det är en besvärlig sjukdom som ger stort lidande och leder till långdragna kontakter för sjukvården. Kondylom i ändtarmen måste i många fall behandlas genom kirurgiska ingrepp.

Vi har möjligheten att eliminera HPV-relaterad cancer, cellförändringar och kondylom. Socialministern hänvisar till budgetförhandlingar trots att 500 miljoner anslogs till cancervård med fokus folkhälsa och sjukvård i förra budgeten. HPV-vaccination för alla barn skulle vara en mindre del i denna budget. Genom att låta beslutet dra ut på tiden tillåter socialministern att många drabbas och diskrimineras. Det kan knappast kallas en jämlik och rättvis vård.

Den nya sjukvårdsministern i Danmark, Magnus Heunicke, berättade med stor stolthet när han tillträdde i slutet av juni att han, som första insats som minister, hade undertecknat ett avtal om att pojkar ska få kostnadsfri HPV-vaccination. Sverige halkar nu efter våra grannländer Norge, Finland och nu även Danmark.

Hans Linde, förbundsordförande RFSU
Lena Nilsson Schönnesson, förbundsordförande Riksförbundet Noaks Ark
Christina Franzén, ordförande Hiv-Sverige

Läs artikeln i Aftonbladet och delta i debatten.

Läs vår debattartikel om HPV-vaccination från 2016 i Dagens Samhälle.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt