11 jun 2019

10 samtal och 2 mejl om hiv

På Noaks Ark Direkt talar vi varje dag med oroliga människor om smittvägar, symtom, hur ett hivtest går till och hur man behandlar hiv och andra sexuellt överförda och blodburna sjukdomar. Vi ger känslomässigt stöd för den som oroar sig för sin sexuella hälsa eller har funderingar kring hur det är att leva med hiv, vi är vana att prata om svåra saker som skuld, skam, dödsångest, otrohet, sexuell identitet och självkänsla.

Här följer ett antal exempel på hur samtalen och mejlen kan se ut, de är ändrade så att ingen av uppringarnas identitet kan röjas.

Medelålders kvinna i storstad
Berättar att hon levt i en fast relation under närmare 20 år, nu har hon träffat en ny man, de har haft oskyddat sex och hon är väldigt orolig för hiv. På den mottagning där hon testat sig för klamydia och andra sexuellt överförda sjukdomar säger de att hon måste vänta 3 månader efter eventuellt smittotillfälle innan hon kan hivtesta sig.

Ung man
”Hur länge kan hiv leva utanför kroppen?” Den unge mannen vill veta eftersom han har tagit i en ledstång i tunnelbanan där det fanns en synlig fläck som såg ut som blod. Själv har han trasiga nagelband. ”Kan det smitta så?”

Resenär i Asien
Mejlar att hon går på PeP (postexpositionsprofylax) som hon fått utskrivet hemma i Sverige. Hon har nu glömt ta medicin vid ett tillfälle enligt föreskrivningen. ”Ska jag ta dubbel dos nästa gång eller hur gör jag?”

Förälder
Hennes dotter har hittat en kanyl på gården, en annan flicka blev nyfiken och ett litet ”bråk” uppstod om vem som skulle få leka med kanylen. Ingen kom till skada, men föräldern var orolig för hiv och tog först kontakt med hälso- och sjukvården för att få svar på sina frågor. För att försäkra sig ytterligare om situationen ringer hon Noaks Ark Direkt. ”Tycker ni att jag behöver vara orolig för min dotter?”

Äldre man
”Kan man få hiv om två personer bara ligger nakna bredvid varandra?”

Medelålders man Gran Canaria
Har nyligen blivit pappa och uttrycker att ”sedan barnet kom får jag ingen uppmärksamhet, vi har knappt sex längre”. Vid ett tillfälle där mycket alkohol var inblandat hade han sex med en annan man. Trots att de hade kondom är han mycket orolig att han fått hiv. Han är inte bara orolig för att han själv fått hiv, utan också att hans barn nu fått det. Han säger också att han äcklas av sig själv och att han ”lärt sig en läxa”.

Partner till person som lever med hiv
”Jag är egentligen inte orolig för hiv, min pojkvän går på behandling, men han tyckte att jag skulle ringa för säkerhets skull.”

Lärare
Uppringaren säger att hen ringer för sin elevs räkning, som vill veta om den som testar sig är skyldig att berätta vem en haft sex med.

Man hemkommen från arbete i afrikanskt land
Har haft sex med flera olika kvinnor, med och utan kondom. Han har hivtestat sig och svaret var negativt. ”Men hur är det med hiv 2?”

Man hemkommen från Thailand
Har haft oskyddat sex med sexarbetare. Två veckor efter senaste tillfället har han fått svullna lymfkörtlar i halsen, är väldigt förkyld och har fått utslag på ryggen. Han har googlat om primärinfektion. ”Jag har typiska symtom, kan jag testa mig redan nu?”

Hemtestaren
Personen som mejlar har köpt hivtest på nätet och testat sig hemma, hen tycker sig se ett svagt streck som skulle kunna betyda att svaret är positivt. Personen bifogar en bild på testsvaret.

20-årig kvinna i liten stad i norra Sverige
Inleder samtalet med att hon är rädd att hon ska dö. Berättar att hon gett flera män oralsex och tror att hon har fått hiv. Vid varje tillfälle har hon haft kondom. Hon har stark ångest.

Noaks Ark Direkt 020-78 44 40
direkt(at)noaksark.org

 

 

 

 


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt