31 jan 2019

Hiv ökar bland män som har sex med män

Antalet rapporterade fall av hiv bland män som har sex med män (MSM) över 30 år ökade i Sverige 2018 jämfört med tidigare år, men sammantaget är spridningen av hiv i Sverige fortsatt mycket begränsad.

Under 2018 rapporterades cirka 480 fall av hivinfektion i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning. Det kan jämföras med i medeltal cirka 450 fall per år under den senaste femårsperioden. Ökningen ses främst bland män som har sex med män i åldersgruppen över 30 år, och med annat rapporterat smittland än Sverige.

Bland personer som injicerar droger och för smittvägen heterosexuell kontakt ses inga stora skillnader i antalet fall 2018 jämfört med tidigare år. I åldersgruppen under 30 år minskade antalet rapporterade fall av hivinfektion.

Detta meddelar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

För att upprätthålla det framgångsrika preventiva arbetet i Sverige behövs fortsatt stöd, testning och rådgivning i hälso-och sjukvården för att tidigt upptäcka hiv.

I Sverige får en stor majoritet av de personer som diagnostiserats med hiv effektiv vård och behandling, och kan leva ett lika långt liv som personer utan hiv. Behandlad hiv överförs inte vid sex.

Senare under våren publicerar Folkhälsomyndigheten en årsrapport med mer detaljerade uppgifter om hiv i Sverige.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt