webbkarta avk länkar avk english
header_turkos
avk Hem avk Om oss avk Vad kan vi göra för dig? avk Vad kan du göra för oss? avk Du som har hiv avk Fakta avk Press avk Kontakt avk

Om oss


Historien om Noaks Ark
Noaks Ark bildades redan 1986 för att förebygga spridningen av hiv och arbeta för ett ökat välbefinnande hos hivpositiva och närstående. Hivepidemin hade upptäckts några år tidigare och sjukvården hade svårt att möta de behov som hivepidemin skapade. Noaks Ark blev därför en viktig plattform för stöd till hivpositiva och närstående. I Stockholm öppnade Noaks Ark ett gästhem för de som var för sjuka för att klara sig hemma men ändå inte så dåliga att de behövde vårdas på sjukhus. När bromsmedicinerna kom började de flesta hivpositiva må mycket bättre. Behovet av gästhemmet minskade och det lades ned 2002, en utveckling som har sett likadan ut på andra håll i landet där gästrum och andra övernattningsmöjligheter inte behövts längre.

Noaks Ark började tidigt utbilda allmänheten, vårdpersonal och andra yrkesgrupper för att öka kunskaperna om hiv i samhället. Ett annat syfte var också att motverka fördomar kring hiv och diskriminering av hivpositiva. Varje år deltar flera hundra personer i Noaks Arks utbildningar runt om i landet.

Noaks Ark startades även i Malmö 1987, i Helsingborg 1989, i Växjö 1993, i Gävle 1995, i Luleå 2001 och senast i Östergötland 2008. Sedan 2008 är Noaks Ark i Malmö och Helsingborg sammanslagna till Noaks Ark Skåne.

Kuriosa: Namnet Noaks Ark hittade man när man letade efter en lämplig lokal för den nybildade organisationen. En potentiell lokal låg på Noe Arks gränd vid Medborgarplatsen i Stockholm. Lokalen var inte det man letade efter men adressen gav istället upphov till föreningens namn.

 

 

 

 

 

 

 pil Stöd vårt arbetehojdavstand
Gå direkt till pil Norrbotten/Västerbotten pil Södra Norrland pil Stockholm pil Östergötland & Örebro pil Småland & Halland pil Väst pil Syd
länk hem www.noaksark.org