webbkarta avk länkar avk english
header_turkos
avk Hem avk Om oss avk Vad kan vi göra för dig? avk Vad kan du göra för oss? avk Du som har hiv avk Fakta avk Press avk Kontakt avk

Om oss


Till oss är hela familjen välkommen, oavsett vem i familjen det är som lever med hiv. Vi erbjuder kunskap, gemenskap och stöd genom olika aktiviteter för hela familjen.

Noaks Ark Stockholm driver 2016-2019 projektet Familjearken för familjer som lever med och nära hiv. Vi vill se relationer växa och familjer bli starkare. I projektet utgår vi ifrån metoden Theraplay tillsammans med Institutet för Kognitiv Pyskoterapi.

I projektet samverkar vi med bland annat Anna-Rosa Perris, Britta Sundberg och Joakim Sandberg. Projektet finaniseras med medel från Allmänna Arvsfonden.

Aktiviteter

Vi erbjuder dig och din familj olika aktiviteter på kvällar och helger. Vi har temadagar, samtals- och utbildningskvällar och ett helgläger som vi kallar för Kropp och Själ Familj. Till höger hittar du våra inplanerade aktiviteter.

Föräldrar

Projektet handlar om hur det är att leva med hiv, men framförallt om att vara förälder. Alla familjer ser olika ut, ensamstående föräldrar, bonusföräldrar, många syskon eller inga syskon. Du kanske har adopterat ett barn med hiv, fött ett barn med hiv eller så kanske en eller båda föräldrarna har hiv.

I våra aktiviteter möter vi många frågor, som t.ex:
- Måste jag berätta för min omgivning om hiv?
- Jag känner mig ensam för att jag inte berättat om hiv!
- Hur berättar jag för mina barn om min hivdiagnos?
- Hur kan jag stödja mitt barn att berätta för kompisarna om sin egna hivdiagnos?
- Hur kan jag möta mina barns känslomässiga behov?
- På vilka sätt kan jag bli en tryggare förälder?
- Vad ska jag säga om varför vi tar mediciner?

I projektet får du mer kunskap om hiv samt hur du kan hantera egna tankar och känslor. Att prata om hur man hanterar stigma, omgivningens bemötande, frågor samt få ny kunskap om hiv. Vi tror att det är ett värdefullt sätt för dig och din familj att utvecklas tillsammans.

Ungdomsgruppen (15-18 år)

Vi arrangerar även aktiviteter för ungdomar som lever med hiv. Vi tror att en stark sammanhållning är viktigt genom livet och inte minst under ungdomsåren. På våra aktiviteter kan du som ungdom träffa och prata med andra ungdomar som lever med hiv. Vi lägger alltid ut information om våra aktiviteter i kalendariumet.

Stärk familjer som lever med hiv - bli fadder

Gör skillnad genom att vara fadder åt Noaks Ark Stockholm projektsatsning, Familjearken. Projektet handlar om att öka föräldrar och barns välmående, skapa starkare relationer dem emellan och att bygga ett familjenätverk för stöd. Familjearken är för familjer som på olika sätt lever med hiv.

Vi söker kontinuerligt personer som vill vara faddrar i projektet. Som fadder är du en förebild för barnen och deltar som volontär på våra familjeaktiviteter. Rollen är att stötta och engagera barnen i aktiviteter som stärker självförtroende och känslan av trygghet samt hjälpa till med praktiska uppgifter inför och under familjeaktiviteterna. Här kan du läsa mer om att bli fadder.

Metod och bakgrund

Projektet utgår ifrån Theraplays teori och metoder. Theraplay är en lekbaserad terapiform som används för att stärka relationen mellan föräldrar och barn. Metoden fokuserar på att bygga och stärka relationer, självkänsla och tillit genom olika lekbaserade aktiviteter.

Vi har valt Theraplay för att få fram viktiga egenskaper i barn-föräldrarelationer. Metoden fokuserar på: struktur, engagemang, uppfostran och utmaningar. Målet är att skapa en trygg och öppen relation mellan föräldrar och barn som skapar känslor av värde, kärlek och gemensam utveckling.

Vill du veta mer?

Lever du med hiv eller är yrkesverksam och möter familjer som lever med hiv? Välkommen att kontakta oss:

Erica – projektledare
E-post, tel: 0701-61 90 02

Hebbah – projektkoordinator
E-post, tel: 0720-77 60 75

 


2017-06-29

Aktuellt


14 juli
Bounce - Kungens Kurva

En träff för dig som lever med hiv och är 15-18 år. Vi besöker Bounce vid Kungens Kurva i Stockholm.
Mer information om träffen
Mer om Bounce

22 juli
En magisk sagovärld

Årets sommaraktivitet för familjer är en dagsutflykt till en sagovärld för stora och små. Begränsat antal platser, mat, resa och biljetter ingår. Intresseanmäl dig senast den 1 juli till: hebbah.algindy(at)noaksark.org eller tel: 08-700 46 10. Mer information


Nyhetsbrev januari 2017


 

Avslutade aktiviteter

17 juni
Kunskapsdag för dig och familjen

Välkommen till Familjearkens första kunskapsdag. Syftet med dagen är att du som har varit eller vill vara en del av Familjearken ska ta del av hur vi arbetar. Vi diskuterar varför Familjearken behövs och hur vi på bästa sätt kan jobba framöver för att stärka familjer som lever med och nära hiv. Vi tror det kan vara en berikande dag för hela familjen. Mer information i denna pdf.

13 maj
Familjedag

Välkommen till en familjedag för dig som lever med och nära hiv. Vi fikar, pysslar, leker och umgås. Samtal och erfarenhetsutbyte tillsammans med faddrar och personal i Familjearken. Mer info i denna pdf (svenska), pdf (english)

7-9 april
Familjehivskola med Barnhivcentrum

Välkomna till familjehivskolan, ett tillfälle för er i familjen att träffa andra familjer där barnen lever med hiv och där vi tillsammans lär oss mer och pratar öppet om hiv!
Mer information finns i denna pdf

1 mars & 23 mars
Utbildningskvällar

Nära relationers betydelse för vår känslomässiga utveckling.
Två utbildningskvällar där fokus kommer vara på hur man som förälder kan möta sitt barns behöv av anknytning och trygghet.
Mer information finns i denna pdf

20-21 februari
Grupptheraplayutbildning

Mer information om grupptheraplay-utbildningen finns i denna pdf.

17-19 februari
Kropp & Själ - Familj

Välkommen till en familjehelg för dig som lever nära hiv. Mer information finns i denna pdf.

4 februari & 9 februari
Fadderutbildning

Mer information om fadderutbildningen finns i denna pdf.

1 februari
Informationsmöte

Informationsmöte om grupptheraplay
kl 16-18.

5 januari
Jullovsaktivitet

Välkommen till en jullovsaktivitet för dig och din familj. Vi bjuder på en rolig dag med pyssel, bakaktiviteter och lek på Noaks Ark. Läs inbjudan som pdf.

 

Noaks Ark Stockholm på Facebook

Gå direkt till pil Norrbotten/Västerbotten pil Södra Norrland pil Stockholm pil Östergötland & Örebro pil Småland & Halland pil Väst pil Syd

 

 

länk hem www.noaksark.org