webbkarta avk länkar avk english
header_turkos
avk Hem avk Om oss avk Vad kan vi göra för dig? avk Vad kan du göra för oss? avk Du som har hiv avk Fakta avk Press avk Kontakt avk

Om oss


Till oss är hela familjen välkommen, oavsett vem i familjen det är som lever med hiv. Vi erbjuder kunskap, gemenskap och stöd genom olika aktiviteter för hela familjen.

Noaks Ark Stockholm driver 2016-2019 projektet Familjearken för familjer som lever med och nära hiv. Vi vill se relationer växa och familjer bli starkare. I projektet utgår vi ifrån metoden Theraplay tillsammans med Institutet för Kognitiv Pyskoterapi.

I projektet samverkar vi med bland annat Anna-Rosa Perris, Britta Sundberg och Joakim Sandberg. Projektet finaniseras med medel från Allmänna Arvsfonden.

Aktiviteter

Vi erbjuder dig och din familj olika aktiviteter på kvällar och helger. Vi har temadagar, samtals- och utbildningskvällar och ett helgläger som vi kallar för Kropp och Själ Familj. Till höger hittar du våra inplanerade aktiviteter.

Föräldrar

Projektet handlar om hur det är att leva med hiv, men framförallt om att vara förälder. Alla familjer ser olika ut, ensamstående föräldrar, bonusföräldrar, många syskon eller inga syskon. Du kanske har adopterat ett barn med hiv, fött ett barn med hiv eller så kanske en eller båda föräldrarna har hiv.

I våra aktiviteter möter vi många frågor, som t.ex:
- Måste jag berätta för min omgivning om hiv?
- Jag känner mig ensam för att jag inte berättat om hiv!
- Hur berättar jag för mina barn om min hivdiagnos?
- Hur kan jag stödja mitt barn att berätta för kompisarna om sin egna hivdiagnos?
- Hur kan jag möta mina barns känslomässiga behov?
- På vilka sätt kan jag bli en tryggare förälder?
- Vad ska jag säga om varför vi tar mediciner?

I projektet får du mer kunskap om hiv samt hur du kan hantera egna tankar och känslor. Att prata om hur man hanterar stigma, omgivningens bemötande, frågor samt få ny kunskap om hiv. Vi tror att det är ett värdefullt sätt för dig och din familj att utvecklas tillsammans.

Fadder

Som fadder är du en positiv förebild för Familjearkens barn och unga. Du får utbildning, handledning och uppdrag i projektet som ger både dig och familjerna värde. Som fadder lever du själv med hiv och vill bidra och stötta andra som lever med hiv.

Just nu söker vi faddrar som kan leda aktiviteter under våra familjehelger och andra aktiviteter, och som kan stötta barn och unga som lever med hiv. Din roll är att stödja och engagera barnen i aktiviteter som stärker självförtroendet och känslan av trygghet. Du lämnar en intresseanmälan för antingen Nivå I eller Nivå II. Vilken nivå du väljer beror på hur mycket du kan engagera dig som fadder. Du kan läsa mer om hur du kan bli fadder här.

Metod och bakgrund

Projektet utgår ifrån Theraplays teori och metoder. Theraplay är en lekbaserad terapiform som används för att stärka relationen mellan föräldrar och barn. Metoden fokuserar på att bygga och stärka relationer, självkänsla och tillit genom olika lekbaserade aktiviteter.

Vi har valt Theraplay för att få fram viktiga egenskaper i barn-föräldrarelationer. Metoden fokuserar på: struktur, engagemang, uppfostran och utmaningar. Målet är att skapa en trygg och öppen relation mellan föräldrar och barn som skapar känslor av värde, kärlek och gemensam utveckling.

Vill du veta mer?

Lever du med hiv eller är yrkesverksam och möter familjer som lever med hiv? Välkommen att kontakta oss:

Erica – projektledare
E-post, tel: 0701-61 90 02

Hebbah – projektkoordinator
E-post, tel: 0720-77 60 75

 


2017-05-08

Aktuellt


13 maj
Familjedag

Välkommen till en familjedag för dig som lever med och nära hiv. Vi fikar, pysslar, leker och umgås. Samtal och erfarenhetsutbyte tillsammans med faddrar och personal i Familjearken. Mer info i denna pdf (svenska), pdf (english)


22 juli
Dagskryssning med trolleri

Årets sommarläger för familjer är en dagskryssning med trollerishow för hela familjen. Anmäl ditt intresse redan nu till årets sommarutflykt i Skärgården med Viking Line. Mat, resa och biljetter ingår. Begränsat antal platser. Intresseanmäl dig senast den 1 juli till Hebbah – projektkoordinator
E-post, tel: 0720-77 60 75


Nyhetsbrev januari 2017


 

Avslutade aktiviteter

5 januari
Jullovsaktivitet

Välkommen till en jullovsaktivitet för dig och din familj. Vi bjuder på en rolig dag med pyssel, bakaktiviteter och lek på Noaks Ark. Läs inbjudan som pdf.


1 februari
Informationsmöte

Informationsmöte om grupptheraplay
kl 16-18.


4 februari & 9 februari
Fadderutbildning

Mer information om fadderutbildningen finns i denna pdf.


17-19 februari
Kropp & Själ - Familj

Välkommen till en familjehelg för dig som lever nära hiv. Mer information finns i denna pdf.


20-21 februari
Grupptheraplayutbildning

Mer information om grupptheraplay-utbildningen finns i denna pdf.

1 mars & 23 mars
Utbildningskvällar

Nära relationers betydelse för vår känslomässiga utveckling.
Två utbildningskvällar där fokus kommer vara på hur man som förälder kan möta sitt barns behöv av anknytning och trygghet.
Mer information finns i denna pdf

7-9 april
Familjehivskola med Barnhivcentrum

Välkomna till familjehivskolan, ett tillfälle för er i familjen att träffa andra familjer där barnen lever med hiv och där vi tillsammans lär oss mer och pratar öppet om hiv!
Mer information finns i denna pdf

 

  

 

 

 

 

 

Noaks Ark Stockholm på Facebook

Gå direkt till pil Norrbotten/Västerbotten pil Södra Norrland pil Stockholm pil Östergötland & Örebro pil Småland & Halland pil Väst pil Syd

 

 

länk hem www.noaksark.org