webbkarta avk länkar avk english
header_turkos
avk Hem avk Om oss avk Vad kan vi göra för dig? avk Vad kan du göra för oss? avk Du som har hiv avk Fakta avk Press avk Kontakt avk

Du som har hiv

Att berätta


Det kan kännas svårt att veta när ditt barn är moget att få veta att hon eller han har hiv. Det är du som förälder som bestämmer när det ska ske. Ett sätt kan vara att berätta för barnet när det är litet (förskoleåldern) att det finns något, ett virus, i deras blod som kan vara farligt för andra. Det kanske är ett bra tillfälle att prata om det i samband med sjukhusbesök, och ni kan kan kanske få hjälp av personalen att berätta.

När barn är 8-10 år brukar de vara mogna att få veta allt om sin hivinfektion. Det är viktigt att skolsköterskan får veta hur mycket ditt barn informerats om, så att hon eller han kan ge ditt barn stöd i skolan.

När ditt barn blir större kan nya frågor komma. Kanske vill hon eller han ta hål i öronen eller börjar bli sexuellt aktiv. När barnet är moget, vid 10 – 16 års ålder, behöver hon eller han få veta mer om smittvägar. Barnet behöver få möjlighet att prata om hiv både vid sjukhusbesöken och andra tillfällen.

Hivteamet vid Karolinska Universitetssjukhuset arrangerar en ”hivskola” för barn som lever med hiv. Den äger rum under en förlängd helg och erbjuds till alla barn med hiv i Sverige. Då får barnen kunskaper om sex och samlevnad och om smittskyddslagen, anpassade till barnens ålder.

Hivteamet vid Karolinska Universitetssjukhuset arrangerar även en helgkonferens per år för unga vuxna med hiv mellan 17 – 26 år. Utbildningsprogrammet är digert och ungdomarna får möjlighet att diskutera sin livssituation med andra ungdomar som lever med hiv.

pil Karolinska Universitetssjukhusets program för barn och unga med hivinfektion.

 


 

pil Vi finns för dig
pil Karolinska Universitetssjukhusets program för barn och unga med hivinfektion.

hojdavstand
Gå direkt till pil Norrbotten/Västerbotten pil Södra Norrland pil Stockholm pil Östergötland & Örebro pil Småland & Halland pil Väst pil Syd
länk hem www.noaksark.org