webbkarta avk länkar avk english
header_turkos
avk Hem avk Om oss avk Vad kan vi göra för dig? avk Vad kan du göra för oss? avk Du som har hiv avk Fakta avk Press avk Kontakt avk

Du som har hiv

Att resa för dig som har hiv

Ska du ut och resa kan det vara bra att ta reda på vilka infektioner som är vanliga att få dit du ska resa, till exempel magproblem. Det kan vara bra att prata med din läkare innan du reser för att se om du borde vaccinera dig mot något och säkerställa att du får med dig nödvändiga mediciner.

 

Vaccin mot gula febern

Om du ska resa till vissa länder i Afrika eller Sydamerika så krävs det vaccin mot gula febern, ett vaccin som inte rekommenderas till hivpositiva. Vill du trots det resa till ett sådant land måste du ha med dig ett intyg från din läkare där han/hon uppger varför du inte kan ta vaccinet.

Införsel av mediciner till annat land

Du får ta med dig så mycket receptbelagd medicin som du behöver för den tid du är bortrest. Regler för införsel av läkemedel skiljer sig åt mellan olika länder. Om du ska resa utanför EU bör du därför kolla med landets ambassad.

Om du skulle bli stoppad i tullen så måste du kunna styrka att det är dina personliga mediciner, avsedda för personligt bruk. Du kan ta med en kopia av receptet, en originalförpackning med etikett med ditt namn på eller så kan du be om ett intyg från din läkare.

Lägg alltid mediciner i handbagaget

Incheckat bagage kan komma bort!

Noaks Ark Direkt

 

pil Vi finns för dig

hojdavstand
Gå direkt till pil Norrbotten/Västerbotten pil Södra Norrland pil Stockholm pil Östergötland & Örebro pil Småland & Halland pil Väst pil Syd
länk hem www.noaksark.org